Projekt EXCOVER

Projekt EXCOVER

Početkom prosinca je na području Općine Lovinac održano terensko istraživanje u svrhu projekta EXCOVER.

Terensko istraživanje provela je Anita Ladišić, voditeljica projekta, uz pomoć ravnateljice KIC-a Lovinac, Ane Miletić. Područje Općine Lovinac je uključeno u EXCOVER projekt, uz Grad Gospić i Općinu Perušić. U svrhu istraživanja, obavilo se oko dvadesetak intervjua s osobama koje su direktno ili indirektno vezane za turizam na području Općine Lovinac.

Projekt EXCOVER - Experience, Discover & Valorise Hidden Treasure Towns and Sites of the Adriatic Area je financiran kroz INTERREG program prekogranične suradnje Italija – Hrvatska.Javna ustanova razvojna agencija Ličko-senjske županije – LIRA vodeći je partner na projektu EXCOVER. 

Svrha projekta je identificirati inovativna rješenja za razvoj turizma malih mjesta s dragocjenim lokalnim vrijednostima koja imaju mali broj turističkih posjeta te smanjiti jaz između postojećih resursa i broja turista i doprinijeti boljoj teritorijalnoj i sezonskoj raspodijeli turističkih posjeta u Hrvatskoj i Italiji.

Cilj je identificirati i mapirati kulturnu baštinu i druge potencijalne atrakcije u suradnji s lokalnim stanovništvom i stručnjacima.

Mapiranje postojećih ili potencijalnih centara kreativnosti i proizvodnje (npr. zanatske radionice, muzeji, arhivi, , kulturno-informativni centri ili bilo koja druga  mjesta vezana uz materijalnu i nematerijalnu baštinu) je bitno jer su upravo oni ključni za pripovijedanje lokalne posebnosti, povijesti i kulture. Na ovaj način, turisti mogu doživjeti odabrana područja uz pomoć lokalne zajednice, kao i otkriti nove rute izvan utabanih staza.

Razvijanjem off-road turističkih atrakcija, gdje je dobrodošlica povjerena u ruke lokalnog stanovništva, potiče se razvoj (mikro) poduzetničkih inicijativa inspiriranih konceptom rasprostranjenog gostoprimstva, koje su sposobne odgovoriti na raznolikost i mnoštvo turističkih oblika vezanih uz nišni turizam. EXCOVER potiče uključivanje lokalnog stanovništva u ekonomiju dijeljenja, gdje putem raznih platformi stanovnici mogu ponuditi različite proizvode ili usluge koji pomažu turističkom razvoju i nadopunjuju turističku ponudu (npr. Airbnb za ponudu smještaja ili Uber/Blablacar za ponudu prijevoza, itd.).

Galerija slika - kliknite na sliku za povećanje

Lovinački turistički forumAna miletiY